Articole

Home/Presa/Miracolul vietii de la ‘Bagdasar-Arseni’

Miracolul vietii de la ‘Bagdasar-Arseni’

Acest text este unul profund subiectiv. Pentru simplul motiv ca asa trebuie sa fie. Iar motivul nu e dat decat in mod indirect de drama prin care am trecut, depasind-o. In maniera directa, motivul scrierii acestui comentariu este acela ca, de aproape trei saptamani (numarabile in clipe de prabusire si revenire permanenta a sperantei), sunt martorul miracolului vietii de la Spitalul Clinic de Urgenta de la “Bagdasar-Arseni” din Bucuresti. Pentru cine s-ar putea mira ca exista asa ceva in Romania, mai cu seama atunci cand din toate partile, mediatic, sistemul medical romanesc e calcat in picioare, o scriu in clar — Clinica I de Neurochirurgie a spitalului amintit este, fara rest, un loc in care viata renaste, din nou si din nou. Se intalnesc acolo, imi spun, vointa divina si profesionalismul matematic al unui personal pentru care expresia “o viata de om” are, dincolo de adanca semnificatie ontologica, un sens perfect palpabil. E spiritul pe care, de aproape 40 de ani, de cand realizeaza operatii pe creier, il poarta cu sine (de la blocul operator, pe culoare, inspre saloanele pacientilor ori spre propriu-i cabinet), Profesorul Alexandru Vlad Ciurea. Eu cred ca fiecare pacient tratat de doctorul Ciurea are sansa de a simti atingerea acestui spirit. Cei cu care Profesorul intra in contact, fara a-i fi pacienti, pot si ei sa vada acest spirit, daca stiu sa-si tina ochii larg deschisi. El e in fiecare gest al Profesorului, in fiecare cuvant rostit, e in parul sau alb, e in eleganta prezentei sale si in acel tip de privire educata despre care numai metafizica lui Heidegger a putut sa rosteasca. Nu intamplator, cred ca Profesorul Ciurea a transformat clinica pe care o conduce intr-o uzina a vietii tocmai pentru ca reuseste sa confere neurochirurgiei sensul unei metafizici pentru care “a fi” nu e un simplu verb, bun de conectat cu cine stie ce cuvinte pretentioase, ci o permanenta trecere peste limite. Si ce imi pare a fi mai important este ca spiritul Profesorului lasa urme vizibile la nivelul tuturor celor pe care ii coordoneaza: in exactitatea lipsita de orice speculatie a doctorului Talianu, in reflexele relaxante din ochii doctoritei Vapor, in agilitatea pe care ti-o transmite doctorul Palade, in zambetul cald al doctoritei rezidente Catalina, in bunatatea privirii doamnei Nusa, in manifestarea grijulie a doamnei Cristina, asistenta-sefa. Acolo, sus, la etajul al cincilea al Spitalului “Bagdasar-Arseni”, toti cei amintiti si inca multi altii dau sens vietii, la propriu.

Extirpand tumori, aducand viata la suprafata in cazuri despre care se credea ca sunt pierdute, salvand destine si oferind bucuria viitorului, pentru prunci si adulti deopotriva.

Si-mi place sa cred ca, atunci cand opereaza pentru a-si face pacientii sa renasca, Profesorul Ciurea si echipa sa simt pe maini o mangaiere dumnezeiasca, pe care o pot transmite mai departe.

 

Autor: Daniel ŞANDRU

Publicat in: Iasi Plus

25.02.2009

9 Responses to “Miracolul vietii de la ‘Bagdasar-Arseni’”

By Anonymous - 11 May 2009 Reply

Nu stiu de ce il ridicati atat in “slavi ” pe Dr Ciurea,este un om ahtiat dupa bani. Domnule jurnalist, ati intrebat pacientii cati bani i-au dat lui Ciurea ca sa intre pe lista de operatie ? Ma intreb Ciurea doarme lnistit , nu are mustrari de constiinta , sa ii fie rusine ca nu se mai satura de atatia bani! Sa il bata D-zeu!

By Anonymous - 9 December 2009 Reply

ai multumesc profesorului dr.ciurea ca mia salvat fetita de 11 luni operata de hematon…e cel mai bun doctor…la multi doctori mam dus si nici unul nu a putut sa o opereze..dar acest doctor..ma asigurat ca operatia va reusi si asa a si fost…dumnezeu sai dea sanatate…tarie …si mult har in continuare…nikoleta

By Anonymous - 9 December 2009 Reply

cand un doctor iti salveaza viata copilului esti in stare sati dai si casa si tot numai sati vezi copilul sanatos..dar nu stiu de ce unii sunt asa de rautacuiosi…nu esti obligat sa dai bani…doctorul te poate vindeca daca ai bani poti sa dai daca nu ai nui bai…doctorul nu cere…domnul doctor e cel mai bun din europa…

By Anonymous - 17 December 2009 Reply

Dupa cum am mai spus si in alte postari pe Internet, referitoare la dl. profesor Ciurea, dansul nu are nevoie de multumiri, si nici de critici. Multumirea suntem noi, pacientii dumnealui, de ieri si de azi. Dansul este un creator de miracole, in spitalul Bagdasar Arseni. Iar viata dansului este o epopee de INVINGATOR. Nu-l crtiticati, pentru ca nu merita asa ceva. Desi a avut si esecuri in profesie, dansul a ramas un creator de miracole si nu exista cuvinte de multumire pentru acest om. Acestea sunt mult prea putine si mult prea sumare, pentru a putea reda recunostinta noastra, a pacientilor carora dumnealui ne-a salvat viata. Iar cine nu a trecut prin mainile dumnealui miraculoase, NU-L CUNOASTE CU ADEVARAT, dar nici nu i-as dori sa aiba ocazia vreodata sa-l cunoasca. Sau, cine stie, poate ca abia atunci, isi va da seama de daruirea, sacrificiul si devotamentul sau fata de profesia pe care o exercita aproape 40de ani, cu o daruire iesita din comun si mult prea rar intalnita zi, la semenii nostrii. NU VA DORESC SA AJUNGETI LA DUMNEALUI, dar poate numai atunci va veti da seama, cei carora le-a salvat viata, CA NU AVETI DREPTUL SA-L JUDECATI PE ACEST DOMN! MAI BINE, MULTUMITI-I LUI DUMNEZEU CA , PE PAMANT, MAI EXISTA SI ASTFEL DE OAMENI, CARE NE SMULG DE LA GRANITA DINTRE VIATA SI MOARTE SI NE OFERA O VIATA ABSOLUT NORMALA SAU APROAPE NORMALA, DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE. VA MULTUMIM CA EXISTATI! MULTA SANATATE, DOMNULE PROFESOR!

By Anonymous - 16 March 2010 Reply

din Tg-jiu un fiu al unei paciente operata de o tumora f f f mare si degradata chiar in faza terminala …nu pot sa ma abtin la tot ce vad pe aici si am de comentat doar atat despre acest mare om de fapt cred ca este un mesager al bunului Dzeu trimis pe acest pamant plin de virusi ai societati,condamnati oameni politici,condamnati pe or cine credeti voi de cuvinta de traiul zilei de azi dar nu pe acest om pt ca tot ce a facut si realizat a fost pe meritul sau , prin munca sa , pregatirea pe care o are la baza , dar din pacate o valoare care nu este deloc apreciata in tara noastra asa cum ar fi uman,pana la urma si el are forma umana si nu poate trece peste Dzeu si nu intodeauna poate sa readuca pe cineva inapoi daca este deja acel pacient plecat catre Dzeu asa a fost voia lui.Ce pot sa zic din inima si sufletul meu nu meritam sa stam de vb.cu acest om si mai ales sa ne topaim in a comenta ca la alegeri….Jos Palaria catre dumneavoastra domnule Profesor Ciurea sa va dea bunul Dumnezeu nemurirea ca sa fiti cat mai mult alaturi de pacienti dumneavoastra sa puteti salva cat mai multe suflete si asa cum ziceti dumneavoastra inainte de a intra in Blocul Operator asa va zic si eu acum dumneavoastra ;Cu Dumnezeu Inainte ! stimate Profesor Ciurea , cu multa stima fata de dumneavoastra un mare MULTUMESC DI SUFLET ”de la un fiu al Gorjului pt.ca ati putut sa faceti minuni pentru mama mea.

By Patrascu - 9 June 2010 Reply

Ma numesc Patrascu Marian din localitatea Filiasi Jud. Dolj si va fac cunoscut ca pe data de 29.04.2009 am fost adus de la Spitalul nr 3 Craiova in coma profunda la spitalul Bagdasar Arseni. Am fost investigat medical de d-ul Prof.Dr.Alexandru Vlad Ciurea si diagnosticat cu anevrism cerebral rupt. Datorita acestui am deosebit, care imreuna cu intreaga echipa pe care o coordoneaza, astazi ma aflu alaturi de familie, prieteni si toti cei dragi.
Sunt foarte sanatos.
De la data operatiei am efectuat 6 controale medicale si va fac cunoscut ca imi este foarte drag sa merg la aceste controale sa i revad pe toti cei de acolo .
Nu stiu de ce oamenii care conduc aceasta tara *daca se pot numi asa * nu au ochii sa vada aceste valori colosale precum Prof.Dr.Alexandru Vlad Ciurea si sa ii convinga sa conduca tot sistemul de sanatate din tara punandu-le la dispozitie tot ce este necesar pentru ca acest sistem sa functioneze, asa cum le este valoarea . Eu personal ii multumesc din suflet acestui om fiind in stare sa mi sacrific viata pentru el.
Numai el si bunul Dumnezeu fac vietile oamenilor fericite sa se poata bucura alaturi de familii, prietenii si chiar dusmani.
Domnule Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea va multumesc, va doresc sanatate , viata indelungata si fericita alaturi de cei dragi.
Anevrismul -Filiasi- Dolj
Patrascu Marian 09.06.2010.

By Silviu si Maria Munteanu - 16 November 2010 Reply

Domnului profesor Vlad Alexandru Ciurea, cu mare dragoste si respect pentru abnegatia si seriozitatea de care a dat si da dovada in continuare. O viata dedicata salvarii de vieti. MULTUMIM ! Silviu si Maria Munteanu – Brasov

By Nicolae Militaru si fiul sau - 20 January 2011 Reply

Aflandu-ma in Spitalul Sf Ioan, cautand pr Dr Ene ptr RMN de 3 Tesla pentru fiul meu, am intrat in vorba cu oamenii pe hol, si spunand problema mea, acestia mi-au recomandat calduros pe Dr Alexandru Vlad Ciurea, povestindu-mi despre minunile pe care le face domnul professor – operatii complicate pe creier atat la copii cat si la oameni maturi.

Am retinut numele profesorului si am incercat sa-l gasesc pe internet si l-am gasit. Intr-adevar, acest om este o mana cereasca pentru omenire si in primul rand pentru oamenii suferinzi.

Este cu adevarat continuatorul profesorului Doctor Arseni. Am vazut pe Internet si nu inteleg de ce atata rautate din partea unor oameni, care dupa ce au fost salvati, ei sau rudele lor, aduc acuze nefondate pe adevar. Prin aceste anonime nu fac nimic bun oamenilor care ne salveaza viata. De ce nu au curaj sa spuna numele, ca profesorul sa stie ca s-au primit foloase necuvenite.

Avand in familie cazul fiului meu n-am tinut cont de acuzatiile anonime, si m-am dus la spitalul Bagdasar-Arseni, la cabinetul de neurochirurgie condus de Prosesor Doctor Alexandru Vlad Ciurea, unde am gasit multe personae la rand,copii si adulti, veniti pentru consultatii sau control in urma operatiilor facute de professor.

Dupa o stricta planificare au intrat mai intai copiii, apoi adultii, pentru control, urmand cei care veneau pentru prima data, printre care si eu si fiul meu. Aici am avut onoare sa cunosc pe profesorul doctor Alexandru Vlad Ciurea care ne-a primit cu o deschidere umanitara si profesionala si mare mi-a fost bucuria ca in urma consultatiei facata fiului meu a reiesit ca nu are problemele pe care ni le inchipuiam noi familia. Nu am dat, si nici nu mi s-a cerut, nimic, nici d-lui professor, nici altcuiva din personal. In schimb am plecat cu multumirea ca am fost tratati cu rabdare, cu caldura si professionalism deosebit.

Fiind la inceput de an, va dorim Domnule Professor dumneavoastra si familiei, precum si colaboratorilor Dvs multi ani.

Sa ne traiti domnule professor pentru a ajuta pe oamenii care au nevoie de dumneavoastra.

Cu Stima, Militaru Nicolae si fiul
20 Ian, 2011

By Anonymous - 1 July 2011 Reply

Merita ridicat in slavi,mie una mi-a salvat viata cand aveam doar 9 luni de zile.Ce spun altii sunt doar impresii,daca iti va salva copilul sau parintele vei intelege de ce merita ridicat in slavi.Madalina Bucuresti.

Leave a Reply