Articole

Home/Articole/

Pozitiv. Despre partea plină a paharului

Pozitiv. Despre partea plină a paharului

Profesor Doctor Alexandru Vlad Ciurea

Vin sărbătorile, parcă se simte în aer parfumul bradului de Crăciun. Încă nu a nins peste tot, Capitala și-a mai pierdut culorile, dar, chiar dacă lumina nu este intensă, orașul s-a împodobit pentru sărbători.

Dar parcă acum, mai mult decât oricând, neliniștile de fiecare zi explodează pe ecranele televizoarelor sau pe site-urile de știri. Trăim o vrajbă politică fără precedent, o nemulțumire generală a unora față de alții, asistăm la valuri de ură revărsate unii împotriva altora, și invers, într-o încleștare parcă fără precedent. Și pentru că suntem sensibili, ne lăsăm invadați cu ușurință de… „partea goală a paharului”.

 

Ca să avem grijă de noi, trebuie să avem grijă și de creier

Cum ne putem apăra de asaltul răului cotidian? Ce am putea face pentru a pune scandalul politic care se susține din „banii noștri” la locul cuvenit, adică acolo unde nu ne tulbură în mod esențial viața. Și, în definitiv, cum putem avea grijă de noi măcar acum, în preajma acestor sărbători.
Mai întâi, trebuie să știți că mintea umană reacționează la fiecare gând. Iar fiecare gând negativ consumă din energia creierului, scurtându-i viața. Practic, numărul de celule nervoase – vitale pentru noi! – scade. Pentru creier, nu există nici o diferență între realitate și imaginație, mintea umană reacționează la fiecare gând.

Antrenamentul minții îmbunătățește funcționarea și sănătatea creierului. În fiziologie, există expresia „funcția creează organul” (Charles Darwin, 1809-1882). Asiaticii, a căror filozofie de viață este diferită de a noastră, au inventat, de sute de ani, o serie de exerciții de relaxare, printre acestea un loc de frunte ocupând exercițiile de golire – curățare – a creierului de gândurile negative.

Noi, în tradiția noastră ortodoxă, folosim postul și rugăciunea. Dar trebuie să fii puternic să poți, în aceste zile încărcate de neliniști, cu pauze publicitare intens colorate și zgomotoase care îndeamnă la consum, să te poți concentra, să te poți liniști, să te poți ruga.

Creierul nu se odihnește niciodată

Zi și noapte, această „uzină” a gândurilor și stărilor noastre muncește. Chiar și atunci când dormim, creierul lucrează. Serviciul, strada, metroul, autobuzul sau mașina personală, școala copiilor, bolile celor vârstnici din familie, supermarketurile, telefonul mobil, televizoul și Internetul – toate acestea devin elemente de stres dacă nu sunt bine controlate. Din când în când, este obligatoriu să spunem „stop!” și să dăm prilej creierului noastru – de fapt, vieții noastre – să vadă lumina, bucuria, faptele bune… și Crăciunul!

Partea plină a paharului există, trebuie doar să vrem să o vedem. Iar pentru a vedea pozitiv, creierul poate fi antrenat și ajutat. Am mai vorbit și am mai scris despre aceste lucruri. O fac în continuare pentru că refuz să mă predau în fața avalanșei de știri, informații și imagini negative. Și sper ca și dumneavoastră, dragi cititori ai cotidianului “România liberă”, să refuzați să vă predați!

Creierul poate fi ­„antrenat”

Creierul este un organ extrem de complex și de sensibil. Îl putem ajuta să funcționeze mai bine, iar el ne va induce nouă o stare de bine dacă îl antrenăm. O carte bună, o discuție interesantă, un film bun sau o melodie plăcută îl stimulează pozitiv. La fel – aerul curat, dieta potrivită (pe care o ignorăm adesea), somnul, sportul, dansul sau un pahar de vin roșu la cină – toate sunt utile pentru creierul nostru. Rugăciunea, știută pe de rost sau doar citită, gândurile bune despre ceilalți, răbdarea, iertarea, sentimentul de gratitudine sau bucuria de a face daruri – toate acestea sunt importante. Și sunt din „partea plină a paharului”.

Emoțiile negative obosesc creierul, iar pe noi ne întunecă. Pesimismul poate duce la depresie, iar dependența de neliniștea zilei slăbește sănătatea. Sute de studii realizate de laboratoare și universități mari ale lumii au stabilit că există legături directe de cauzalitate între stres și îmbolnăviri.

Închei aici acest text. Mulțumesc echipei de la “România liberă” pentru găzduire, vom continua împreună și anul viitor. De asemenea, vă mulțumesc dumneavoastră, stimați cititori. Vă doresc din toată inima sănătate și sărbători fericite. La Mulți Ani!

Articolul a fost preluat de pe site-ul:

https://romanialibera.ro/opinii/pozitiv-despre-partea-plina-a-paharului-765737

One Response to “

Pozitiv. Despre partea plină a paharului

By Daniela Cucu din Ploiesti - 22 December 2018 Reply

Am crezut ca NU MAI AM CE COMENTA PE ACEST BLOG, ca MA OPRESC dar NU POT! NU POT SA NU REMARC TONUL OPTIMIST, DIN ACEASTA POSTARE PE BLOG- ultima din acest an insa NU ULTIMA, DIN CARIERA DUMNEZEULUI NEUROCHIRURGIEI ROMANESTI- MARIA SA, DL. PROF. DR. CIUREA VLAD ALEXANDRU care MI-A SALVAT VIATA, CANDVA!
Tonul optimist din aceasta postare, ma determina, o data in plus, sa MERG MAI DEPARTE asa cum ma indeamna ~COMANDANTUL SUPREM~ AL VIETII MELE- MEDICUL CARE MI-A SALVAT VIATA, CANDVA!
Eu nu pot decat sa-I multumesc pentru ca traiesc si gandesc si pentru urarile adresate in aceasta postare, noua, tuturor celor care IL mai urmarim pe CEL CARE NE-A MARCAT VIATA!!! Inchin acest pahar plin, despre care vorbeste Dl. Prof. Dr. Ciurea, in cinstea Sa, in momentul trecerii in NOUL AN! Am un motiv intemeiat sa fac asta- VIATA si GANDIREA MEA!!!
LA MULTI ANI, de 1000 de ori, DOMNULE PROFESOR, DIN INIMA !!

By Bobu Elena - 2 January 2019 Reply

La multi ani,DOMNULE PROFESOR DOCTOR , ALEXANDRU VLAD CIUREA !!!
Fie ca anul 2019 sa va aduca multa sanatate si putere sa continuati lupta pentru viata zecilor de miilor de pacienti,pe care i-ati ,,smuls ” din ghearele ,,intunericilui” !!!”
Urarile mele sunt dublate de cele ale fiicei mele,Alexandra,a carei viata ati salvat-o in 1999,(avea doar 10 ani ) De atunci , pana in anul 2009 am stat cu ,, sabia lui Damocles”(groaza) deasupra capului,sperand ca tumora operata sa nu recidiveze. Din fericire,pronosticul DOMNIEI VOASTRE s-a confirmat si viata fiicei mele a intrat pe un ,,fagas “lin spre normalitate.A urmat ciclul gimnazial(primii 2 ani ,,in intuneric”-cecitate totala),,apoi gratie Bunului DUMNEZEU si DUMNEAVOASTRA-DEMIURGUL nostru Pamantean,vederea s-a imbunatatit,permitandu-i sa asbolve liceul si facultatea in postura de lider.(precizez acest fapt, nu cu infatuare ,ci pentru a pune in evidenta ,,Maiestria “, ,,Arta” cu care ati efectuat dificila operatie,redand creierului fiicei mele toate functiile vitale,determinandu-l sa ,,lucreze” la capacitate maxima !!!
Acum Alexandra este psihopedagog-logoped(a optat pentru aceasta profesie sa-i ajuta ,cat se poate, pe copiii cu nevoi speciale ,ca o rasplata pentru ajutorul primit ,MINUNEA salvarii ei,ca un OMAGIU” adresat DUMNEAVOASTRA , DOMNULE PROFESOR DOCTOR ALEXANDRU VLAD CIUREA -SALVATORUL ei .
Gratie DOMNULUI se bucura si de o familie frumoasa ,innobilata de o minune de fetita de 3 ani- Anisia Ioana ,a carei aniversare am sarbatorit-o pe 28 decembrie . Intonand ,,La multi ani”!,gandul meu a zburat spre DUMNEAVOASTRA,DOMNULE PROFESOR DOCTOR,spre sansa de a va fi intalnit in momentul de grea ,,cumpana” si datorita Domnului Doctor DAVIDESCU ,din Constanta ,care ne-a indreptat ,,pasii”spre DUMNEAVOASTRA- DEMIURGUL NEUROCHIRURGIEI ROMANESTI si MONDIALE !!!
Sunteti si veti ramane in sufletele noastre DEMIURGUL care ne-a redat viata fiicei noastre si alaturi de intreaga echipa de medici,asistente,infirmiere,brancardieri de la Spitalul BAGDASAR-ARSENI ,carora le dorim viata lunga ,incununata de succese profesionale si personale !!!
Sunteti si veti ramane ,pe veci in inimile noastre si in rugaciunile de recunostinta adresate Domnului,pentru BINELE pe care ni l-ati facut salvand ,nu doar viata fiicei noastre, ci si a intregii familii!!!
Bunul DUMNEZEU sa ocroteasca si sa va rasplateasca pentru truda si generozitarea cu care luptati pentru viata si destinele celor in suferinta,pentru speranta si dorinta de viata pe care ati daruit-o semenilor, in momente de mare ,,cumpana “!!! (Va cer mii de scuze pentru acest mesaj ,atat de lung- expresie a recunostintei pe care v-o port !!! ) Cu profunda stima ,Bobu Elena ,Constanta !!!

Leave a Reply