Articole

Home/Articole/Curs de Neurochirurgie – Ghid de formare neurochirurgicala

Curs de Neurochirurgie – Ghid de formare neurochirurgicala

Patologia neurochirurgicală este în continuă schimbare și este cunoscută din ce în ce mai mult în principal datorită multiplelor cunoștințe acumulate în domeniul geneticii, al examinărilor de laborator care țin de modificările anatomo-patologice și de imunohistochimie și a progreselor realizate în domeniul tehnicilor de evaluare imagistică cerebrală și spinală. Un alt progres important este făcut și în ceea ce privește tehnicile de abordare chirurgicală a leziunilor care afecteaza sistemul nervos central și periferic.

Desigur că pregătirea studenților și a medicilor rezidenți care aspiră la titlul de medic neurochirurg este și, trebuie să fie, în concordanță cu aparițiile editoriale dedicate din spațiul publicistic autohton  care pot fi asimilate și completate cu studierea și a datelor publicate în literatura internațională  de specialitate. Literatura neurochirurgicală, ca de altfel și în alte specialități medicale, abundă de publicații și uneori  este foarte dificil de a distinge între acestea pe acelea care să aibă o aplicabilitate facilă în practica cotidiană, cu o colecție de termeni și de definiții care să fie pe de o parte succință, dar nu incompleță  și, pe de altă parte să acopere un spectru larg de patologie. Este necesar ca studenții mediciniști, medicii rezidenți și, de ce nu, chiar medicii specialiști și primari să aibă la îndemână un ”pocket-book”  cu elemente esențiale ale aceastei discipline atât de sofisticate, dificile și controversate, pentru a putea face față provocărilor care îi așteaptă în fața unor cazuri din ce în ce mai complicate.

Elementul esențial care trebuie să guverneze activitatea medicală neurochirurgicală este nevoia stringentă de a asigura o calitate a vieții adecvată pacienților. La acest moment pot fi efectuate cu succes intervenții chirurgicale la nivelul întregului sistem nervos central. Pot fi abordate în prezent, în siguranță, aproape toate zonele  și  regiunile, chiar și cele profunde, însă o exereză completă a leziunilor situate în anumite zone poate determina sechele importante, din punct de vedere funcțional, ale actului chirurgical efectuat. Astfel  unele intervenții intempestive și insuficient de bine planificate pot avea rezultate finale cu dizabilități severe pentru pacienți, dizabilități foarte greu și, de cele mai multe ori, parțial recuperabile. De aceea uneori abstinența de la orice gest chirurgical se poate dovedi o atitudine corectă.

Unul din marile avantaje ale neurochirurgiei moderne îl reprezintă posibilitatea de a avea la dispoziție elemente de diagnosticare paraclinică, nu doar imagistică, foarte sofisticate și extrem de utile: imagistică RMN avansată cu realizarea de secvențe angioRMN și RMN funcțional, DTI (diffuse tensor imaging) pentru vizualizarea traiectelor principalelor fibre funcționale. Mai mult aceste tehnici sunt minim invazive. Un alt mare progres al neurochirurgiei actuale îl reprezintă multitudinea de facilități intraoperatoprii, în continuă dezvoltare care amelioreaza tehnica chirurgicală și anume: utilizarea de microscoape operatorii foarte performante, tehnicile stereotactice și de neuronavigație, DTI și posibilitatea de efectuare de examinări RMN intraoperator și imediat perioperator. De asemenea și domeniul neurochirurgiei spinale s-a dezvoltat într-un mod rapid prin tendința din ce în ce mai mare de a utiliza tehnici minim invazive, aplicabile sub microscop operator și cu capacități din ce în ce mai mari de a utiliza și tehnici de neuronavigație.

Un alt domeniu important de patologie neurochirurgicală este reprezentat de afecțiunile vasculare malformative ale sistemului nervos central, în al căror protocol terapeutic sunt din ce în ce mai mult implicați și specialiștii în radiologie intervențională și radiochirurgie prin utilizarea de tehnici complementare și, uneori, în cazul localizărilor cu grad ridicat de risc de abord chirurgical, chiar de înlocuire a abordului deschis al leziunilor.

Toate aceste elemente, și nu numai, sunt menționate și ilustrate și în cuprinsul lucrării ”Curs de Neurochirurgie”, publicată la Editura Universității din Oradea, care poate reprezenta un real ghid pentru tinerii neurochirurgi în formare.

 

Prof. dr. Alexandru Constantinovici

Membru al Academiei de Științe Medicale din România

Dr. Luca-Husti Ionuț

Medic specialist neurochirurgie

Leave a Reply