Articole

Home/Articole/

Robotul de la Iași. Premieră în neurochirurgia românească

Robotul de la Iași. Premieră în neurochirurgia românească

Profesor Doctor Alexandru Vlad Ciurea

 

 

 

Am scris, am participat la emisiuni de televiziune și am conferențiat frecvent pe tema stării sistemului nostru de sănătate.

Am criticat minusurile, am dezbătut politicile din acest domeniu, dar am avut mereu pe agendă performanța din medicina românească. Iar astăzi vreau să vă prezint, pe scurt, una din marile realizări ale neurochirurgiei noastre: implementarea sistemului robotic MajorX la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” de la Iași. Un robot unic, deocamdată, în România!

Peste tot în lume există plusuri și minusuri în medicină. Peste tot, chiar în cele mai dezvoltate societăți, există infecții nosocomiale în spitale, există probleme de buget sau dotare. Ceea ce caracterizează sistemele medicale moderne este continua căutare a îmbunătățirii funcționării acestora. Țările bogate investesc în cercetare, iar cercetarea este extrem de bine conectată la medicina aplicată. Se lucrează în sisteme integrate, în care sunt aduși în același proiect medici de mai multe specialități alături de experți, cercetători și specialiști din alte domenii, cum sunt inginerii care scriu software, de exemplu. Un rol aparte revine medicinei terapeutice robotice.

Se deschid noi orizonturi, iar unul dintre avantajele acestei tehnici terapeutice îl reprezintă precizia extrem de mare în intervențiile chirurgicale în care sunt folosiți roboți. Precizia robotică o depășește pe cea umană, iar în funcționarea sa noțiunea de oboseală nu există.

Desigur, fără mintea și mâna omului nici un robot nu poate funcționa! În spatele robotului se află specialiști de înaltă clasă care reglează continuu aparatul în timpul intervențiilor chirurgicale. Operația și rezultatele par desprinse dintr-un film din categoria science-fiction. Cunoaștem cu toții marile progrese realizate în chirurgie prin robotul Da Vinci când un pacient a fost operat de un medic aflat pe alt continent.

Un pas mare spre excelența în medicina românească. Secția de neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” de la Iași a fost dotată cu un astfel de robot modern, nou și extrem de performant. MajorX este, mai exact, un sistem robotic de înaltă performanță cu aplicabilitate în neurochirurgie. Ca să vă descriu simplu și pe scurt ce face acest „partener” al neurochirurgului, vă spun că este adaptat pentru neurochirurgia spinală, în principal pentru efectuarea implementărilor de șuruburi de fixare în leziunile traumatice sau degenerative ale coloanei vertebrale. Precizia fixării cu șuruburi transpediculare este submilimetrică.

Dacă este să comparăm intervenția clasică cu intervenția asistată de robot, în cazul intervențiilor la nivel toracal, de exemplu, vorbim despre o diferență între 75% și 99% în ceea ce privește precizia plasării implanturilor.

Adaug că robotul are aplicabilitate și în chirurgia craniană, iar această tehnologie implementată și funcțională la Iași este unică în țară și printre puținele din sud-estul Europei.

Deci se poate! Aceasta este concluzia: se poate! Totul este să vrei, să fii la curent cu evoluția medicinei, a neurochirurgiei în acest caz și să te faci înțeles de către cei care au răspunderea administrativă a lucrurilor. Astfel, pe lângă neurochirurgii ieșeni, merită felicitări managerul spitalului, dr. Lucian Eva, și, desigur, echipa Consiliului Județean Iași, al cărui președinte este dl Maricel Popa. Toți s-au implicat și au susținut dotarea clinicii de neurochirurgie cu acest echipament robotic.

Închei citând din memorie o propoziție atribuită lui Confucius: „Decât să protestezi continuu împotriva întunericului, mai bine aprinde o luminiță!”.

Articolul este preluat de pe site-ul Romania Libera:

https://romanialibera.ro/opinii/robotul-de-la-iasi-premiera-in-neurochirurgia-romaneasca-777716

One Response to “

Robotul de la Iași. Premieră în neurochirurgia românească

By Daniela Cucu din Ploiesti - 21 July 2019 Reply

Propozitia atribuita lui Confucius, se poate completa cu urmatoarele cuvinte: ”Pe unde trece, Domnul Profesor Ciurea, aduce LUMINA in neurochirurgia romaneasca si implicit, in creierele noastre! II MULTUMIM PENTRU ASTA si II DORIM CAT MAI MULTE ASTFEL DE EVENIMENTE, IN NEUROCHIRURGIA ROMANEASCA!

Leave a Reply