Presa

Home/Presa

Despre vaccinare și vaccin | OPINIE

17 decese din cauza rujeolei și 3.447 de îmbolnăviri cu aceeași boală sunt cifrele recente care descriu o situație periculoasă: avem epi­demie în România! Suntem focar de infecție cu rujeolă în spațiul Uniunii Europene.

Aceste statistici vin după un final de an 2016 în care, pe lângă rujeolă, aveam probleme și cu gripa. Ce se întâmplă cu noi?

În primul rând, spațiul public este invadat de opinii antivaccinare. Sunt uimit de faptul că oameni cu pregătire intelectuală se opun vaccinării copiilor. Lipsa de încredere în vaccinare este exploatată atât de tare încât vaccinul a ajuns în situația de a fi considerat un pericol pentru sănătate. Victimele acestei propagande agresive și făcute cu mare pricepere își produc, iată, efectele.

În al doilea rând, lipsa vaccinurilor sau stocurile tot mai subțiri au făcut imposibilă acoperirea tuturor nevoilor. Aici se impun anchete ale organelor specializate ale Ministerului Sănătății, și chiar și ale altor instituții de control. Și se impune și

Citeste mai departe

Terapia prin plutire revoluţionează medicina? Tehnica prin care creierul uman îşi poate depăşi limitele!

Terapia prin plutire este un remediu minune al ultimilor cincizeci de ani. A fost testat chiar de cercetătorii de la NASA, dar şi de cei mai importanţi medici din lume. Prin plutire, s-a dovedit că trupul se poate vindeca de cele mai grave boli, iar creierul se poate dezvolta mai mult decât aţi crede. Haideţi să vedem în ce constă, mai exact, această terapie minune.

Citeste mai departe

Reputatul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea vine la Craiova!

Preocupat atat de sanatatea, cat si de latura spirituala si emotionala a pacientilor sai, profesorul doctor in neurochirurgie Alexandru Vlad Ciurea vine la Craiova vineri, 17 martie, unde isi va lansa cartea la Biblioteca Judeteana „Alexandru si Aristia Aman” incepand cu ora 12.

Pentru mai multe detalii accesati link-ul de mai jos:

http://www.radiocraiova.ro/reputatul-neurochirurg-alexandru-vlad-ciurea-vine-la-craiova/

Citeste mai departe

După 150 de ani. Istoria se repetă obsesiv

Romania Libera |  08 februarie 2016

Istoria României, citită cu luciditate, chiar și pentru un om ca mine, doar un pasionat de acest domeniu, este, pe lângă momentele de glorie ale vreunui conducător, o succesiune de alianțe, închinări către puteri străine, comploturi, trădări și schimbări de tabere.

În noaptea de 10 spre 11 februarie 1866, Alexandru Ioan Cuza, domnitorul care unise Moldova și Muntenia (Valahia), era constrâns să abdice de o parte a forțelor politice românești. Nemulțumiți de regimul personal pe care domnitorul îl instaurase cu doi ani înainte, liberalii radicali și conservatorii au format o coaliție politică pentru îndepărtarea de la domnie a lui Cuza. Monstruoasa coaliție, cum era cunoscută alianța acestora, a atras facțiuni ale armatei de partea sa, iar în noaptea pe care am amintit-o l-au constrâns să abdice. Câteva zile mai târziu, Cuza și familia sa părăseau Bucureștii cu direcția Brașov.

Ce făcuse Cuza? Au rămas de notorietate reformele acestuia: a secularizat averile mănăs-tirești, a împroprietărit țăranii (Legea rurală), a instituit regimul de impozite – de la impozitul personal la cel pentru drumuri sau pământ –, a reformat învățământul. Sub domnia sa, au fost înființate universitățile de la Iași (prima din țară) și București, s-a construit prima cale ferată

Citeste mai departe

S-a rugat la Dumnezeu de 23.000 de înainte de a intra în sala de operaţii

Sursa: Ziarul Libertatea / 06 Mai 2015

Neurochirugul Alexandru Vlad Ciurea, o somitate internaţională în acest domeniu, se roaga la Dumnezeu inainte sa intre in sala de operatii. “Am 23.000 de operaţii la activ şi nu mi-a murit nici un pacient pe masă. Cu toate acestea, intru în sala de operaţii cu frică, de fiecare dată! Înainte de operaţie mă rog la Dumnezeu!”

Creierul este un organ roz, care trăieşte în lichid, pluteşte în lichid. Aceasta este priveliştea pe care o vede un neurochirurg care deschide cutia craniană a unui bolnav, pe masa de operaţie.

“Creierul pulsează, ca inima, iar dacă începe să-şi piardă culoarea roz, adică devine palid, este semn de insuficienţă circulatorie, e de rău. Iar dacă s-a scurs sânge peste creier, este de rău. Sângele este otrăvitor pentru creier”, explică Alexandru Vlad Ciurea, profesor de neurochirurgie la Universitata de Medicină Carol Davila. Deşi este o somitate în domeniu – este vicepreşedinte al Asociaţiei Mondiale a Chirurgilor, singurul specialist român invitat să conferenţieze şi să participe la intervenţii chirurgicale la cea mai importantă clinică de neurochirurgie din Europa, de la Hanovra, “creierul” neurochirugiei mondiale – profesorul Ciurea intră cu frică în orice operaţie. Asta, în ciuda faptului că neurochirurgia se face

Citeste mai departe

Alexandru Vlad Ciurea: “Un chirurg poate fi în aceeaşi zi prinţ şi cerşetor”

Profesorul doctor Alexandru Vlad Ciurea a acordat un amplu  interviu jurnalistilor de la Cotidianul. In exclusivitate pentru sursa mentionata anterior, reputatul neurochirurg a povestit despre inceputul carierei sale medicale, despre alegerile pe care le-a facut, despre complicatele operatii pe care le efectueaza cu succes.

Redam mai jos inceputul interviului. Pentru continuare accesati linkul de mai jos.

Prof. Dr. MSc. Alexandru Vlad Ciurea: “Un chirurg poate fi în aceeaşi zi prinţ şi cerşetor”

Peste unele destine Dumnezeu a presărat har. Cu siguranţă şi peste profesorul Ciurea, un geniu al neurochirurgiei, care şlefuieşte, cu ştiinţă şi artă, creierul uman, atinge substanţa cenuşie. Îşi iubeşte profesia cu pasiune. Cu patimă. A trudit ani în şir, a deschis porţi noi. A înfiinţat Departamentul de Cercetare în Neuroştiinţe al Spitalului Clinic “Bagdasar-Arseni”, a condus şi a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naţionale şi internaţionale. A făcut-o cu acea curiozitate a exploratorului.

Citeste continuarea interviului apasand aici. 

Sursa: Cotidianul / 24 august 2010

Citeste mai departe

Alexandru Vlad Ciurea: “Minunile vin dupa foarte multa munca”

Profesorul doctor Alexandru Vlad Ciurea a oferit un interviu pentru Medica Academica in care a vorbit fascinantul domeniu al neurochirurgiei. Intitulat: “Minunile vin dupa foarte multa munca”, interviul integral poate fi citit aici.

Mai jos redam cateva dintre raspunsurile pe care le-a oferit reputatul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea.

 

Neurochirurgia este fascinantă, cu atât mai pasionantă cu cât o cunoşti mai bine, spune Prof. Alexandru Vlad Ciurea, vicepreşedinte al Societăţii Mondiale a Neurochirurgilor, şi una din cele mai proeminente figuri ale acestui domeniu. Prof. Ciurea face bilanţul progreselor aduse de dezvoltarea imagisticii în neurochirurgie, cu efectul dispariţiei mortalităţii imediate, rememorând atât entuziasmul tinereţii cât şi reuşitele maturităţii, precum şi recunoaşterea valorii neurochirurgiei româneşti prin participarea la lucrări de referinţă internaţionale. „Minunile există, vin spre tine fără să le cauţi, dar vin cu foarte multă muncă”, spune prof. Alexandru Ciurea.

 

Cum e neurochirurgia?

Este exact ca Gioconda lui Leonardo da Vinci, supremă, sublimă, de neatins, şi rămâne necunoscută exact ca zâmbetul ei. Este exact ca o floare, de care trebuie să ai grijă din toate punctele de vedere… Nu poţi obţine de la această floare nimic fără muncă. Şi numai să pui apă nu ajunge; mai trebuie multe, inclusiv să te apropii, să-i vorbeşti şi să înţelegi

Citeste mai departe

„El-Zorab!” – Un omagiu adus calului

“Ne-a trecut glonțul pe lângă ureche”, spunea, zilele trecute, premierul Victor Ponta, referindu-se la așa-zisa implicare a României în scandalul cărnii de cal din lasagna europenilor civilizați. Nu am fost implicați, dar lumea occidentală s-a grăbit să ne arate cu degetul – ipoteza că facem comerț cu carne de cal era mai mult decât plauzibilă. S-a vorbit despre căruțele trase de cai pe drumurile naționale, despre caii sălbatici din Delta Dunării, despre agricultura de subzistență etc. Glumele la adresa noastră nu s-au oprit nici după ce ancheta oficială a stabilit că rețelele de trafic al cărnii de cal le aparțin lor, cetățenilor civilizați, din lumea buna. Chiar și realizatorii celebrei emisiuni Top Gear ne-au luat peste picior într-o emisiune în care vorbeau despre Dacia Sandero…

Dar nu despre faptul că am fost tratați din nou ca cei din urmă barbari vreau să vorbesc aici. Vreau să vorbesc depre CAL, acest prieten bun al omului, acest superb animal care refuză să bea apă dintr-o găleată murdară. Omenirea datorează mult acestui animal. Fără cal, pământurile ar fi rămas mii de ani mult mai puțin muncite, distanțele ar fi fost mult mai lungi și mai greu de străbătut, cucerirea lumii ar fi fost mult

Citeste mai departe